Het belang van magnesium voor een goede gezondheid

Veel van de klachten die ik in mijn praktijk tegenkom kunnen veroorzaakt of in stand gehouden worden door een magnesiumtekort. Om die reden werk ik in de praktijk met de transdermale producten van Magnesium-Forever en raad ik cliënten regelmatig magnesium supplementen aan.
In deze BLOG ga ik in op de werking van magnesium in het lichaam, de klachten bij een magnesiumtekort, welke factoren een magnesiumtekort veroorzaken en wat je er aan kunt doen. Tot besluit deel ik een aantal ervaringen van klanten met je. 

NIEUW: een magnesium pakking
Wanneer de spieren en het bindweefsel erg gespannen zijn start ik de behandeling vaak met een magnesium pakking. Bij een magnesium pakking breng ik een laagje magnesiumgel op de huid aan, dek deze af met folie en leg daarover een warmtehesje. Door de (boven of onder)rug gedurende 15 á 20 minuten te verwarmen ontspannen de spieren en het bindweefsel. Heel effectief: ik kan dieper masseren en hoef minder lang te masseren. Ook een handenpakking behoort tot de mogelijkheden. Wanneer gewrichten in de handen pijnlijk zijn smeer ik deze in met magnesium souplesse. Hierover trek je een handschoentje aan zodat de magnesium goed kan intrekken gedurende ca 20 minuten. Voor een magnesium pakking breng ik 5 euro extra in rekening.

Wat doet magnesium?
Om dat te begrijpen is een filmpje gemaakt dat op celniveau uitlegt wat magnesium doet. Het gaat hierbij om de wisselwerking tussen magnesium en calcium. De magnesium en calcium werken als een soort schakelaar: calcium zet de cel aan; magnesium zet de cel uit. Bij een magnesiumtekort kan de cel dus niet uit, hij blijft actief en komt niet in de ruststand. En dit geldt dus voor alle cellen in het lichaam: spiercellen, zenuwcellen (hersenen!), orgaancellen, hormooncellen etc. Ook speelt magnesium een belangrijke rol bij cel reparaties. Vandaar dat een magnesium tekort tot zoveel verschillende klachten kan leiden (zie onder). Benieuwd naar het filmpje? Klik hier.

Waar bevindt zich de magnesium in het lichaam?
50% van de magnesium bevindt zich in spieren, botten en zenuwen;  1% in het bloedserum en de rest bevindt zich in het interstitium. Het interstitium is de extracellulaire ruimte, de ruimte buiten de cellen van een weefsel, dat zorgt voor de uitwisseling van aanvoer- en afvalstoffen in een meercellig organisme (Bron: Wikipedia). Via het interstitium komt de magnesium dus overal terecht waar het nodig is. Bij een tekort aan magnesium betekent het dat er magnesium uit de opslag in spieren, botten en zenuwen gehaald wordt, met alle gevolgen van dien (zie ‘klachten’).

Klachten bij magnesiumtekort
De reden dat magnesiumtekort zo veel verschillende klachten kan veroorzaken is dat dit mineraal betrokken is bij meer dan 327 enzymatische processen in je lichaam. Bij een langdurig tekort aan magnesium kunnen zowel lichamelijke als psychische klachten ontstaan. Veelvoorkomende klachten die bij een magnesiumtekort kunnen optreden zijn spierpijn, kramp in de benen, vastzittende schouders, botontkalking, onrust en nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn, migraine, stress en gebrek aan concentratie. Magnesium tekort op cel niveau leidt tot het ontstaan van ontstekingen in het lichaam (zie figuur). Deze ontstekingen kunnen het begin zijn van een scala van ziekten als hoge bloeddruk, cardiovasculaire problemen, diabetes, depressie, artritis, PMS en migraine, Parkinson en Alzheimer, maar ook bepaalde vormen van kanker. Het gaat om veel voorkomende vormen van kanker als darmkanker, longkanker, slokdarm kanker, alvleesklier kanker en prostaatkanker. NB: het is natuurlijk niet zo dat een magnesium tekort de enige oorzaak is van het ontstaan van deze ziekten; er zijn natuurlijk ook vele andere oorzaken (denk aan genetische aanleg).

Voeding die rijk is aan magnesium zijn groene groenten (spinazie, broccoli, avocado), fruit (banaan, ananas), noten, bonen, granen, risotto, zilvervliesrijst, quinoa en vis (makreel, krab, heilbot, garnalen).

Oorzaken van een magnesiumtekort
De oorzaken van magnesiumtekort zijn divers. Enerzijds krijgen we te weinig magnesium binnen doordat de bodem en dus ons voedsel steeds minder magnesium bevat en we ongezonder eten. Het gebruik van alcohol, nicotine en veelgebruikte medicijnen zoals anti-biotica, beta-blokkers, maagzuurremmers, de anticonceptiepil, plaspillen en chemotherapie belemmeren de opname van magnesium en zijn dus ware magnesium-rovers. Klik hier voor een lijst met medicijnen die magnesium onttrekken. (Top)sporters, zwangere vrouwen en vrouwen in de overgang hebben sowieso meer magnesium nodig. Tenslotte is stress een enorme magnesium-vreter. Niet zo heel verwonderlijk dus dat volgens de World Health Organisation 50 procent van de (westerse) bevolking een magnesiumtekort heeft. Bron: www.gezondheidsplein.nl/dossiers/magnesium

Oraal versus transdermaal
Magnesium Forever werkt met zowel orale producten (voedingssupplementen die je slikt) als transdermale producten, die je op de huid aanbrengt. Vaak is een combinatie van die twee het meest effectief. Het voordeel van transdermale producten is dat de opname ervan door het lichaam rond de 70% ligt. Van orale producten wordt zo’n 25% opgenomen. De verklaring? Transdermale producten gaan direct door de huid, orale leggen een langere weg af via het maag/darmkanaal. Het voordeel van supplementen is wel dat je weet hoeveel magnesium je binnen krijgt; wil je dezelfde hoeveelheid binnenkrijgen met smeren, dan zal je vaker per dag moeten smeren. De producten van Magnesium-Forever, bevatten uitsluitend essentiële elementen die 100% natuurlijk zijn en geen toevoegingen (vulmiddelen, glansmiddel etc.) bevatten.

Wat doe ik?
Ik heb een checklist ontwikkeld om na te gaan of er mogelijk sprake is van een magnesiumtekort. Je kunt deze eenvoudig zelf invullen of  ik kan deze tijdens een gesprek geheel vrijblijvend bij je afnemen.
Tijdens de behandeling gebruik ik magnesium souplesse om spierknopen uit te masseren of harde spieren te ontspannen. Ook een handen-pakking met magnesium souplesse werkt erg goed bij pijnlijke gewrichten. De magnesium gel gebruik ik om een pakking aan te brengen op dat deel van het lichaam dat extra ontspanning nodig heeft (zie ook: magnesium pakking).
Daarnaast raad ik specifieke voedingssupplementen of producten aan, als ik denk dat de gezondheid van de cliënt hier baat bij heeft. De belangrijkste producten zijn:
  • Magnesium-complex. Dit is een krachtig supplement met drie soorten magnesium. Magnesium bisglycinaat bevordert een goede werking van het zenuwstelsel, het geheugen, het concentratievermogen en helpt om beter te slapen. Magnesium citraat is goed voor het behoud van soepele spieren, ondersteunt bij vermoeidheid en lichamelijke inspanning en helpt goed tegen constipatie omdat het water aantrekt in de darmen. Magnesium glycerofosfaat komt van pas bij honderden fysiologische, biochemische processen in het lichaam en het ondersteunt vooral de werking van het zenuwstelsel. Deze van 3 soorten magnesium is aangevuld met vitamine B6 en L-taurine, die ervoor zorgen dat de magnesium beter door de celwand wordt opgenomen en spirulina (versterkt het immuunsysteem) en chlorella (groene alg, een natuurlijke detox).  
  • Magnesium-rustgever. Dit supplement heeft dezelfde basis als de magnesium complex en bevat dezelfde drie soorten magnesium. Toegevoegd zijn natuurlijke Rhodiola (een extract van de wortels van Rhodiola rosea) en Passiflora (een extract van de passiebloem). Beide stoffen staan bekend om hun rustgevende werking. Rhodiola helpt bij vermoeidheid en kalmeert bij rusteloosheid en stress. Passiflora heeft een rustgevende werking op het zenuwstelsel en wordt voorgeschreven bij overactiviteit, zenuwachtigheid, gejaagdheid, stress en rusteloosheid. Ook kinderen met ADHD en vrouwen in de overgang die last hebben van prikkelbaarheid kunnen er baat bij hebben
  • Magnesium olie. Deze werkt als eerste hulp bij ongelukken. Smeer het op de huid en kramp, spanning of spierpijn verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Magnesium-souplesse. Deze crème werkt ontspannend op spieren en gewrichten. De crème is goed te gebruiken om triggerpoints te masseren omdat ze naast magnesium ingrediënten bevat die zorgen voor een betere doorbloeding van spier(knopen) en dus ook de afvoer van afvalstoffen.

Kijk voor meer informatie over de producten op: www.magnesium-forever.nl

Ervaringen 

‘Sinds ik magnesium slik ben ik fitter en minder vermoeid’

  ‘Door tijdig magnesium in te nemen heb ik met succes een migraineaanval voorkomen’  

‘Dankzij de magnesium-olie heb ik geen last meer van restless-legs’

‘Verbazingwekkend. De pijn in mijn achillespezen en enkel is vrijwel verdwenen dankzij de magnesium-souplesse’

‘Ik ervaar veel minder spierspanning dankzij de magnesiumolie’

‘Ik slaap beter door en ben minder gestresst dankzij de magnesium pillen’

‘Super! De spierpijn in mijn nek is verdwenen dankzij de magnesium souplesse’ 

‘Als ik spanningshoofdpijn voel opkomen gebruik ik de magnesiumolie in mijn nek waarna de spanning afneemt en de hoofdpijn niet doorzet’

C) Rianne Zandee, mei 2017, update oktober 2020, september 2021, oktober 2023