Toelaten is het nieuwe loslaten

Vaak wordt gezegd dat we overbodige, nutteloze emoties of niet-helpende gedachten moeten ‘loslaten’. Maar dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Waarom? Misschien wel omdat er aan ‘loslaten’ iets voorafgaat: namelijk ‘toelaten’. Zit je iets dwars, loop je te piekeren, ben je verdrietig, boos of angstig? Onze natuurlijke neiging is om er van weg te gaan. De kunst is juist om er bij te blijven en de gevoelens toe te laten, te doorvoelen. Want emoties zijn niets meer en niets minder dan energie in beweging. Verdriet is, net als alle andere emoties, energie die vrijkomt. Je voelt de emotie, zolang de energie door jouw lichaam beweegt. Zodra de beweging stopt, of de energie je lichaam heeft verlaten, voel je de emotie niet meer. Je hebt de emotie pas verwerkt als alle energie van de emotie uit je lichaam is verdwenen. Onderdruk je de emotie voordat alles weg is, dan is de emotie nog niet helemaal verwerkt. De denkers onder ons houden ervan om alles te snappen. Door te begrijpen wat er gebeurt, lijkt het alsof je je emoties onder controle hebt. Maar het enige dat je doet, is de emotie weer terugduwen zodat die zich vastzet in je lijf en vroeg of laat weer terugkomt.

Dus doe je zelf een groot plezier, en stel je zelf niet langer de vraag waarom je iets voelt. Houd jezelf emotioneel en geestelijk gezond door het te voelen zonder er iets van te vinden. Laat het gevoel toe; dan laat je het vanzelf los.


Voor de analytisch ingestelden: toelaten en loslaten zijn twee zijden van dezelfde medaille, ofwel yin en yang. Het toelaten is de beweging van buiten naar binnen: je laat een gedachte of gevoel toe, geeft het bewust aandacht. Loslaten is de omgekeerde beweging van binnen naar buiten. In de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) zijn er twee meridianen die hieraan gerelateerd zijn: de longen (yin) en de dikke darm (yang). De longen, het orgaan van de ademhaling, staat voor de beweging van buiten naar binnen (het toelaten) en worden ook geassocieerd met grenzen stellen wat laat je wel en niet toe, laat je mensen over je grenzen heen gaan). De dikke darm, het orgaan van de ontlasting, staat voor het loslaten …