Hoe gaat een massagebehandeling in zijn werk?
Een eerste behandeling start met intakegesprek. Hierin komen zaken aan de orde die ik moet weten voordat ik je kan behandelen. Bijvoorbeeld welke medicijnen je slikt, welke aandoeningen je hebt, wat je klachten zijn en wat je verwacht van de behandeling. Vervolgens vraag ik je je uit te kleden (ondergoed aanhouden) en mag je op de massagetafel plaatsnemen, waarna ik je toedek met handdoeken. Ik check of je comfortabel ligt, breng zo nodig extra rolletjes of handdoeken aan en vraag of je het warm genoeg hebt. In de winter heb ik een elektrische deken aan, zodat de massagetafel warm is; in de zomer een ventilator om te koelen.
Daarna start ik met een bodyscan. Over de handdoeken heen maak ik contact met je lichaam door van boven naar onder met beide handen lichte druk te geven. De bodyscan geeft veel informatie over je algemene gesteldheid (o.a. spanning, emoties) en gebieden die extra aandacht vragen. Ik daag je uit zelf mee te doen en de verschillen te voelen, tussen plekken die energetisch gezien ‘vol’ zijn en plekken die juist ‘leeg’ zijn.
Daarna begint de eigenlijke massage. Meestal maak ik eerst nog huidcontact en ‘test’ ik de spierspanning, voordat ik olie aanbreng. Wat ik masseer en welke technieken ik gebruik is afhankelijk van jouw klachten en de informatie uit de bodyscan. Tijdens een behandeling kunnen verschillende technieken worden toegepast, afhankelijk van wat jij op dat moment nodig hebt.
Wat gebeurt er tijdens een massage?
Massage werkt op fysiek, mentaal, energetisch, emotioneel en spiritueel niveau.
- Fysiek. Door de stimulatie van spieren en bindweefsel worden knopen en verklevingen losgemaakt, bloed en lymfe gaan weer stromen, opgeslagen afvalstoffen worden afgevoerd en het weefsel kan zich herstellen. De rust en diepe ontspanning hebben effect op je vegetatieve zenuwstelsel; je hartslag wordt lager en je ademhaling dieper, terwijl je spijsvertering juist actief wordt. Dit verklaart waarom je maag en darmen zich vaak laten horen tijdens een massage; een teken dat je goed ontspant!
- Mentaal. De aanraking stimuleert de aanmaak van de hormonen oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine, die ervoor zorgen dat sombere gevoelens verdwijnen en je je blijer en stabieler voelt. Maar ook kunnen we ons bewust worden van overtuigingen die bepaald gedrag in stand houden, wat veel spanning en stress veroorzaakt.
- Energetisch. Door stimulatie van meridianen en drukpunten lossen energieblokkades op waardoor de energie (‘chi’) weer vrijuit kan stromen. Het oplossen van energieblokkades zorgt ervoor dat fysieke en mentale spanningsklachten afnemen en organen beter gaan functioneren. Lichaam, geest en emoties komen hierdoor weer in balans.
- Emoties. Tijdens of na een behandeling kunnen emoties die zich in je lichaam hebben vastgezet, loskomen. Het is belangrijk hier ruimte voor te maken. Emoties die er mogen zijn, kunnen gevoeld en doorvoeld worden. De emoties die er niet mogen zijn of waar een oordeel op ligt, veroorzaken blokkades. En deze blokkades kunnen vroeg of laat uitmonden in ziektes.
- Spiritueel. Onder emoties liggen behoeftes. Behoeftes om gezien te worden, gewaardeerd te worden. Behoeftes die er zijn maar niet vervuld worden, zorgen er vroeg of laat voor dat we ‘leeglopen’; energetisch raken we uitgeput. Het lichaam kan ons vaak haarfijn vertellen wat onze innerlijke behoeften zijn en vormen de eerste stap naar zingeving en verbondenheid met de mensen en de wereld om ons heen.
Wat is het verschil tussen een massage en massagetherapie?
Bij massagetherapie wordt de massage gebruikt om bewustwording te creëren bij de cliënt. Hoe voelt het lichaam? Welke signalen geeft het lichaam af? Wat wil het lichaam mij vertellen? Zitten er patronen achter die de klachten veroorzaken of instandhouden?
Is een massage pijnlijk?
Een klachtgerichte massage is zeker niet altijd pijnloos, maar een stelregel is dat de pijn niet meer dan een ‘7’ mag zijn (op een schaal van 1-10). Teveel pijn immers betekent dat het lichaam zich verzet en spieren zich aanspannen, wat we nu juist niet willen. Daarom ben ik ook geen voorstander van ‘harde’ massages. Tijdens de behandeling check ik de pijngrens regelmatig.
Hoe lang duurt een massagebehandeling?
Een behandeling duurt 60-90 minuten. Standaard ga ik uit van 60 minuten behandeling. Voor de eerste behandeling trek ik meestal 90 minuten uit. Elke behandeling bestaat uit een voorgesprek, een massage en een nagesprek (feedback). Afhankelijk van de duur van de aparte onderdelen, kan een behandeling meer tijd vragen.
Massages bij zwangerschap
Ik geef ontspanningsmassages en klachtgerichte massages bij zwangerschap vanaf 12 weken. Als het niet meer comfortabel is om op je buik te liggen, masseer je in zijligging.
Wat moet je meenemen?
Je hoeft in principe niets mee te nemen, maar sommige mensen vinden het fijn om hun eigen handdoeken mee te nemen, of een paar warme sokken.
Hygiëne
Ik zorg voor een hygiënische omgeving: een schone en opgeruimde ruimte, behandeltafel en handdoeken. Zorg jij ook dat je frisgewassen bent? Dat werkt wel zo plezierig.
Effecten na een massage
Er gebeurt veel tijdens een massage. Het is dan ook raadzaam om na de behandeling 15-30 minuten rust te nemen. Dit bevordert het effect van de massage. Ook is het belangrijk om veel te drinken, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. De effecten van een massage kunnen nog 2-3 dagen doorwerken. Dit kan zich uiten in andere afscheiding (transpiratie, ontlasting, oorsmeer), emotionele uitingen of lichamelijke sensaties (tintelingen, slaap, kou, warmte, kriebel). Allemaal tekenen dat je systeem aan het werk is.
Klachten die ik behandel.
Wil je weten bij welke klachten massage(therapie) werkt? Lees dan de BLOG die ik hierover schreef, gebaseerd op mijn eigen ervaringen.
Massagetherapie en reguliere zorg vullen elkaar goed aan. Massagetherapie ondersteunt het natuurlijke genezingsproces en is geen vervanging voor de reguliere zorg.