Behandeling van nek- en schouderklachten op holistische wijze

Introductie
In deze BLOG vertel ik hoe ik nek- en schouderklachten behandel door op verschillende niveaus (energetisch, fysiek en emotioneel) te werken. Ik weet niet of mijn methode ‘uniek’ is, maar ik weet wel dat ik er goede resultaten mee behaal: het merendeel van de cliënten is erg blij met het resultaat. Maar eerst kort iets over de belangrijkste oorzaak van nek- en schouderklachten.

Oorzaak nek- en schouderklachten
Nek- en schouderklachten zijn in mijn praktijk de meest voorkomende klachten waarvoor men een massagebehandeling wil. Door de COVID-pandemie is dit alleen maar toegenomen. Mensen werken veel meer thuis, achter hun laptop of via de telefoon, op werkplekken die niet altijd optimaal zijn ingericht. Daarnaast zit je per saldo veel meer tijd achter de computer omdat er minder vaste pauzemomenten zijn, besteed je minder tijd aan bijpraten met collega’s en behoort reistijd in veel gevallen tot het verleden. Kortom, we brengen bijna al onze werktijd zittend door met alle gevolgen vandien voor onze rug, nek en schouders.

Start van de behandeling: energie in balans brengen
Na een uitvraag van de klacht neemt de cliënt plaats op de massagetafel en start ik met een bodyscan. Over de handdoeken heen maak ik contact met het lichaam door van boven naar onder met beide handen lichte druk te geven. De bodyscan geeft veel informatie over de algemene gesteldheid (o.a. spanning, emoties). Een van de belangrijkste dingen die ik ‘check’ is de stroming van de energie. Stroomt de energie overal even goed of zijn er energieblokkades? Communicatie is heel belangrijk tijdens de bodyscan. Door de cliënt zelf te laten voelen wat het effect is van mijn handen, maak ik ze bewust van verschillen in hun lijf. Plekken waar veel energie zit voelen anders dan plekken waar weinig energie zit. In beide gevallen stagneert de energie, want het is of te vol of te leeg. Om ervoor te zorgen dat de energie weer kan gaan stromen ga ik eerst met de ‘lege’ lichaamsdelen aan de slag. Pas als daar de energie weer stroomt ga ik aan de slag met de ‘volle’ delen, zodat het teveel aan energie kan worden afgevoerd en er balans ontstaat. Zo kan het gebeuren dat ik bij iemand met nek- en schouderklachten begin met een massage van de onderrug en benen. Soms is het bewust inzetten van de ademhaling voldoende om energieblokkades op te heffen. Meer weten over het belang van ademhaling? Lees mijn BLOG hierover.

Behandeling van nek- en schouderklachten
Pas als de energie weer in balans is gebracht, ga ik met de nek- en schouders aan de slag. Er zijn meerdere technieken om nek- en schouders te masseren.
Als er sprake is van chronische klachten dan zit het bindweefsel op de (boven)rug vaak erg vast. Dit is eenvoudig te checken door een huidplooi op te pakken (horizontaal). Lukt dit niet of met heel veel moeite, dan zit het bindweefsel vast. In dat geval start ik de behandeling met cupping en/of bindweefselmassage van de rug, wat meestal neerkomt op het losmaken van het bindweefsel van de schouderbladen tot aan de nek. Met name het gebied rond de oksels kan pijnlijk zijn. Meer weten over oorzaken van vastzittend bindweefsel? Lees mijn BLOG. Bij cupping zet ik een siliconencup op de huid, die ik vervolgens beweeg om het bindweefsel los te maken en zo de doorbloeding te bevorderen. Daarna geef ik een ‘gewone’ massage, met als doel de spieren rond de schouderbladen en in de nek (trapezius) los te maken.

Bij niet chronische klachten zit het bindweefsel meestal niet vast en ga ik meteen aan de slag met het losmaken van de gespannen spieren. Hiervoor gebruik ik technieken uit de ontspanningsmassage en klachtgerichte massage. Als er sprake is van harde spieren of spierknopen (‘trigger points’) gebruik ik vaak magnesium souplesse om de spanning er uit te masseren. Om de spieren én het bindweefsel los te maken werk ik soms met een magnesium pakking. Magnesium ontspant de spieren waardoor ik meteen dieper kan masseren. Meer weten over magnesium? Lees mijn BLOG.

Tenslotte
Nadat ik de rug, nek en schouders heb gemasseerd, behandel ik meestal nog een aantal meridianen (energiebanen) aan de voorkant van de benen. Het zijn meridianen die zorgen voor ‘rust’ in het systeem en die belangrijk zijn voor de afvoer van energie. Als deze meridianen geblokkeerd zijn, is het lichaam niet goed ‘gegrond’ en kan overtollige energie niet afgevoerd worden via de voeten. Door het openzetten van deze meridianen wordt voorkomen dat er meteen weer stagnaties optreden zodra er weer situaties zijn met hoge spierspanning, bijvoorbeeld door computerwerk. Meer weten over energetische massages? Lees mijn BLOG

Conclusie
Als massagetherapeut kijk ik verder dan alleen de klacht, ik kijk naar de gehele mens en dus naar het hele lijf. Door het hele lichaam te behandelen, zowel energetisch, fysiek (bindweefsel en spieren) als emotioneel, verdwijnen klachten voorgoed of worden zoveel minder dat cliënten weer goed kunnen functioneren. Communicatie tijdens de gehele behandeling is belangrijk. Door mensen zelf te laten voelen, ervaren ze waar spanning zit in hun lijf, waar ze spanning vasthouden of waar ze ‘weinig voelen’. Door met ademhaling te werken kunnen blokkades worden opgeheven. Soms ligt er een emotionele blokkade (trauma) ten grondslag aan de pijn. Wanneer dit naar boven komt, volstaat het vaak om er met de adem naar toe te gaan, bewust bij de emotie te blijven. Eenmaal ‘gezien’ verdwijnt de emotie vanzelf weer.
Ik neem cliënten mee in de behandeling, leg uit wat ik doe en waarom, waardoor ze zich bewust worden van wat er gebeurt in hun lijf. Verder heb ik gemerkt dat een behandeling effectiever is als de cliënt gemotiveerd is om ook naar de oorzaken van de klachten te kijken en zijn leefpatroon aanpast door te zorgen voor voldoende pauzes (‘rustmomenten’) en/of tussendoor oefeningen doet om spieren te ontspannen.