Behandeling

Hoe gaat een massagebehandeling in zijn werk?
Een eerste behandeling start met intakegesprek. Hierin komen zaken aan de orde die ik moet weten voordat ik je kan behandelen. Bijvoorbeeld welke medicijnen je slikt, welke aandoeningen je hebt, wat je klachten zijn en wat je verwacht van de behandeling. Vervolgens vraag ik je je uit te kleden (ondergoed aanhouden) en mag je op de massagetafel plaatsnemen, waarna ik je toedek met handdoeken. Ik check of je comfortabel ligt, breng zo nodig extra rolletjes of handdoeken aan en vraag of je het warm genoeg hebt. In de winter heb ik een elektrische deken aan, zodat de massagetafel warm is.

Daarna start ik met de ‘palpatie’. Over de handdoeken heen maak ik contact met je lichaam van onder tot boven door met beide handen lichte druk te geven. Dit geeft mij veel informatie over je algemene gesteldheid en gebieden die extra aandacht vragen.

Daarna begint de eigenlijke massage. Meestal maak ik eerst nog huidcontact en ‘test’ ik de spierspanning, voordat ik olie aanbreng. Wat ik masseer en welke technieken ik gebruik is afhankelijk van jouw klachten en de informatie uit de palpatie. Tijdens een behandeling kunnen verschillende technieken worden toegepast, afhankelijk van wat jij op dat moment nodig hebt.

Wat gebeurt er tijdens een massage?
Massage werkt op fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Door de stimulatie van spieren en bindweefsel worden knopen en verklevingen losgemaakt, bloed en lymfe gaan weer stromen, opgeslagen afvalstoffen worden afgevoerd en het weefsel kan zich herstellen. De aanraking stimuleert de aanmaak van de hormonen oxytocine (knuffelhormoon) en serotonine, die ervoor zorgen dat sombere gevoelens verdwijnen en je je blijer en stabieler voelt. Stimulatie van meridianen en drukpunten lost energieblokkades op waardoor de energie (‘chi’) weer vrijuit kan stromen. Lichaam, geest en emoties komen hierdoor weer in balans. Tijdens of na een behandeling kunnen emoties die zich in je lichaam hebben vastgezet loskomen. Sommige mensen zien aura’s of voelen tintelingen. De rust en diepe ontspanning hebben effect op je vegetatieve zenuwstelsel; je hartslag wordt lager en je ademhaling dieper, terwijl je spijsvertering juist actief wordt.

Wat is het verschil tussen een massage en massagetherapie?
Bij massagetherapie wordt de massage gebruikt om bewustwording te creëren bij de cliënt. Hoe voelt het lichaam? Welke signalen geeft het lichaam af? Wat wil het lichaam mij vertellen? Zitten er patronen achter die de klachten veroorzaken of instandhouden?

Is een massage pijnlijk?
Een klachtgerichte massage is zeker niet altijd pijnloos, maar een stelregel is dat de pijn niet meer dan een ‘7’ mag zijn (op een schaal van 1-10). Tijdens de behandeling check ik dit regelmatig.

Hoe lang duurt een massagebehandeling?
Een behandeling duurt 60-90 minuten. Standaard ga ik uit van 60 minuten behandeling. Voor de eerste behandeling trek ik meestal 90 minuten uit. Elke behandeling bestaat uit een voorgesprek, een massage en een nagesprek (feedback). Afhankelijk van de duur van de aparte onderdelen, kan een behandeling meer tijd vragen.

Wat moet je meenemen?
Je hoeft in principe niets mee te nemen, maar sommige mensen vinden het fijn om hun eigen handdoeken mee te nemen, of een paar warme sokken.

Effecten na een massage
Er gebeurt heel veel tijdens een massage. Het is dan ook raadzaam om na de behandeling 15-30 minuten rust te nemen. Dit bevordert het effect van de massage. Ook is het belangrijk om veel te drinken, zodat de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden. De effecten van een massage kunnen nog 2-3 dagen doorwerken. Dit kan zich uiten in andere afscheiding (transpiratie, ontlasting, oorsmeer), emotionele uitingen of lichamelijke sensaties (tintelingen, slaap, kou, kriebel). Allemaal tekenen dat je systeem aan het werk is.

Massagetherapie en reguliere zorg vullen elkaar goed aan. Massagetherapie ondersteunt het natuurlijke genezingsproces en is geen vervanging voor de reguliere zorg.