Hooggevoeligheid

Wat is hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit is een complex begrip. Mensen die hooggevoelig zijn ervaren enerzijds dat prikkels van de zintuigen (mond, oren, ogen, neus, huid) sterker of anders binnenkomen. Ze zijn dus gevoeliger voor geluiden, geuren en smaken. Daarnaast is ook de prikkelverwerking anders. Hoogsensitieve mensen hebben vaak meer tijd nodig om informatie te verwerken. Ze denken veel na voordat ze reageren, omdat ze zich extra bewust zijn van het effect van hun spreken of handelen op anderen. Perfectionistisch gedrag (geen fouten mogen maken), veel piekeren en veel moeten, zijn dan ook kenmerken van hoogsensitieve mensen of kinderen. Dit alles kost veel energie. Het boek ‘PUUR, Hooggevoelig’ van Jolijn Hendriks gaat uitgebreid op al deze aspecten in. Het boek bevat veel tests, tips en oefeningen waar je zelf mee aan de slag kunt om inzicht te krijgen in je hooggevoeligheid en er achter te komen waar jouw ‘energielekken’ zitten. De kern van het boek zit voor mij in de laatste hoofdstukken (14 en 15). Hierin staan een aantal stappen beschreven om hooggevoeligheid op een positieve manier in je leven in te zetten.

Leven met hooggevoeligheid in drie stappen

 • Stap 1 is bewustwording van je hooggevoeligheid. Ernaar durven leven, je niet meer ‘aanpassen’.
 • Stap 2 is het verstevigen van je zelfvertrouwen. Het opruimen van eventuele trauma’s en oud zeer en het draaien van beperkende overtuigingen.
 • Stap 3 is goed zorgen voor je energie door regelmaat en balans. Het gaat hierbij om:
  – voldoende slaap;
  – gezond eten (vitaminen en mineralen, zo min mogelijk suiker);
  – GOED LUISTEREN NAAR DE STEM VAN JE LICHAAM;
  – grenzen stellen;
  – nee durven zeggen;
  – anderen teleur durven stellen;
  – loskomen van moeten;
  – de boel kunnen laten en mensen loslaten.

Ik heb het boek ‘PUUR, Hooggevoelig’, al diverse keren uitgeleend aan cliënten uit mijn massagepraktijk, die zelf hoogsensitief zijn of hoogsensitieve kinderen hebben. Maar liefst 20% van de bevolking is hooggevoelig en dit aandeel lijkt alleen maar toe te nemen als gevolg van verstoring van de hormoonbalans door externe factoren. In mijn massagepraktijk kom ik heel veel hoogsensitieve mensen tegen. Massage helpt om je bewust te worden van de stem van je lichaam. Daarnaast pas ik een aantal oefeningen toe om cliënten te helpen bij stap 1 (bewustwording) en 2 (verstevigen van je zelfvertrouwen).

C) Rianne Zandee, januari 2017