Massagetherapie

Wat is massagetherapie?
Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie die je leert te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Je zit zoveel in je hoofd, dat je vergeet hoeveel je lichaam je kan vertellen. Door aanraking kom je weer in contact met je lichaam. Je voelt waar fysieke, mentale of emotionele spanning zit. Door toepassing van diverse massagetechnieken wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd en de balans hersteld. Deze manier van massage wordt ook wel holistische massage genoemd, omdat de mens als geheel centraal staat en niet alleen ‘de klacht’.

Wanneer is massage heilzaam?
Een overdosis aan prikkels, druk op je werk of in je privéleven, vormen een belasting voor je lichaam. Je spieren spannen zich, vaak onbewust, aan. Ook de geest kan hierdoor overbelast raken. Bij langdurige belasting ontwikkel je fysieke, mentale of emotionele klachten.

Hoe werkt massagetherapie?
Door aanraking verbetert de circulatie van bloed, lymfe en energie. Je spieren, bindweefsel, huid en organen herstellen hierdoor sneller en voelen soepeler aan. Je ademhaling wordt dieper en rustiger en dit kalmeert je zenuwen en leidt tot ontspanning. Aanraking helpt ook bij het vinden van emotioneel evenwicht: het geeft zelfvertrouwen en bestaansrecht.

Welke massagetechnieken gebruik ik?
Tijdens een behandeling kunnen diverse technieken worden toegepast, zoals:

  • Klassieke ontspanningsmassage. Deze massage is ‘zacht’.
  • Klachtgerichte massage. Ik gebruik deze massage bij de behandeling van spierpijn, hoofdpijn, nek-, schouder- en rugklachten, stress, RSI. Deze massages zijn ‘stevig tot zeer stevig’.
  • Energetische massages. De behandeling bestaat uit meridaanmassages, drukpunten en gewrichtsrotaties. Doel van de massages is het herstellen van de energiebalans. Elke meridiaan staat voor een aantal lichaamsdelen, organen, fysiologische processen en emoties. Door behandeling van de meridianen worden stagnaties (tekort/teveel) in energie opgeheven waardoor de energie weer gaat stromen en lichaam en geest meer in balans komen. Deze holistische techniek is gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde, die werkt met vijf elementen (water, hout, vuur, aarde en metaal) en 12 meridianen. Een uitgebreide beschrijving vind je in mijn BLOG
  • Bindweefselmassage. Massage van het onderhuidse bindweefsel waardoor gerelateerde spier-, gewrichts- of orgaanklachten kunnen worden behandeld. Deze techniek is zeer effectief bij (langdurige) klachten van de nek, schouders en rug, maar kan ook bij benen en armen gebruikt worden. Lees meer over bindweefselmassage in de BLOG.
  • Cupping. Bij deze techniek gebruik ik siliconen cups om het bindweefsel en spierweefsel los te maken. Ik gebruik deze techniek altijd in combinatie met andere technieken zoals bindweefselmassage of klachtgerichte massage.