BLOG Klachten die ik tegenkom in mijn praktijk

Nu ik alweer een jaar aan de slag ben met mijn eigen praktijk, is het een goed moment om de balans op te maken. Onlangs stelde iemand mij de vraag, met wat voor vragen / klachten mensen bij mij terecht komen. Ik heb daar over nagedacht en kom tot de conclusie dat in onderstaande situaties massage(therapie) heilzaam is.

1 Stress. Mensen die druk zijn om werk, gezin en zorg voor anderen te combineren, ervaren vroeg of laat stress. Vaak hebben ze ook last van werkgerelateerde klachten, zoals vastzittende schouders en nek, of merken dat ze door alle stress last hebben van een ‘kort lontje’. Na een behandeling ervaart men meer ‘ruimte’, waardoor men het leven weer beter aankan.

2 Chronische pijnklachten als gevolg van een chronische ziekte, zoals artrose, reuma, fibromyalgie e.d. De pijn creëert net als stress spanning in spieren en bindweefsel. Een stevige massage en een goed gesprek zorgen voor fysieke en mentale verlichting en helpen de (pijn)klachten beter te verdragen. 

3 Fysieke en mentale klachten als gevolg van life-events, zoals overlijden, scheiding, pensioen, ontslag e.d. Fysieke aanraking en therapie helpt mensen door deze moeilijke periode heen te komen en stukje bij beetje weer bij zichzelf te komen. Cliënten ervaren de behandeling als ‘weldadig’, voelen zich steviger en minder labiel. 

4 Overspannenheid en burn-out verschijnselen. ‘High-achievers’ en perfectionisten maken meer kans om vroeg of laat tegen een burn-out aan te lopen. Onder hen opvallend veel jonge mensen. Ook deze groep heeft baat bij massagetherapie om de basis te versterken, waarvan ze zo ver zijn afgedwaald. Door onvoldoende te luisteren naar het lichaam, of signalen te negeren, is men ver over de grenzen heen gegaan. Door zachte aanraking en energetische massages ervaart men meer lichaamsbewustzijn kan men stapje voor stapje angst loslaten, grenzen aangeven en vriendelijker en minder oordelend naar zichzelf kijken. 

5 Psychische problemen. Mensen met psychische problemen ervaren vaak veel angst, hebben het vertrouwen in hun lichaam verloren of voelen zich gevangen in hun eigen lijf. Het ontbreekt ze aan veiligheid. Door een (heel) zachte aanraking wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin de relatie met het lichaam stukje bij beetje weer ‘geheeld’ wordt en er een gevoel van geborgenheid en vertrouwen kan ontstaan. 

6 Verlies van vertrouwen in het lichaam door een ernstige ziekte. Een ziekte als kanker is heel heftig door de behandelingen die men soms jarenlang moet ondergaan. Niet alleen het lichaam wordt geweld aangedaan, ook de geest heeft het zwaar te verduren. Want zelfs bij goede prognoses is het vanzelfsprekende vertrouwen in een gezond lichaam aangetast. Zowel tijdens de ziekte als tijdens het herstel kan er daarom behoefte zijn aan een aangename, dus ‘positieve’ beleving van lichaam en geest door middel van een massage. 

Wat me in het algemeen opvalt is dat in deze prestatiemaatschappij mensen zoveel van zichzelf vragen, de lat zo hoog leggen. We vinden dat ons lijf maar alles moet doen wat ons hoofd bedenkt en wil. We zijn zo met van alles en iedereen bezig zijn dat we de basis vergeten: goed voor jezelf zorgen! Zoals de docente van de massageopleiding zo mooi zei: ‘Je hebt maar één lijf!’ Dus luister er naar en zorg ervoor! Een massage op zijn tijd is dan ook zeker geen overbodige luxe, maar ‘basisonderhoud’ voor je lijf en je geest.

C) Rianne Zandee, maart 2018