BLOG Klachten die ik tegenkom in mijn praktijk

Nu ik alweer een jaar aan de slag ben met mijn eigen praktijk, is het een goed moment om de balans op te maken. Onlangs stelde iemand mij de vraag, met wat voor vragen / klachten mensen bij mij terecht komen. Ik heb daar over nagedacht en kom tot de conclusie dat er een aantal ‘groepen’ te onderscheiden zijn.

1 de harde werkers. Mensen die druk zijn om werk, gezin en zorg voor anderen te combineren. Ze vinden het (terecht) belangrijk om goed voor hun lijf en geest te zorgen, waarvan ze zoveel vragen! Vaak hebben ze ook last van werkgerelateerde klachten, zoals vastzittende schouders en nek of merken dat ze door alle stress last hebben van een ‘kort lontje’. Na een behandeling ervaart men meer ‘ruimte’, waardoor men het leven weer beter aankan.

2 mensen met (pijn)klachten als gevolg van een chronische ziekte, zoals artrose, reuma, fibromyalgie e.d. Een stevige massage en een goed gesprek zorgen voor fysieke en mentale verlichting en helpen de (pijn)klachten beter te verdragen. 

3 mensen met fysieke en mentale klachten als gevolg van life-events, zoals overlijden, scheiding, pensioen, ontslag e.d. Door fysieke aanraking en therapie help ik mensen door deze moeilijke periode heen te komen en stukje bij beetje weer bij zichzelf te komen. Cliënten ervaren de behandeling als ‘weldadig’, voelen zich steviger en minder labiel. 

4 mensen die kampen met overspannenheid en burn-out verschijnselen. ‘High-achievers’ en perfectionisten die zijn vastgelopen. Onder hen opvallend veel jonge mensen. Ook deze groep heeft baat bij massagetherapie om de basis te versterken, waarvan zo ver zijn afgedwaald. Door niet genoeg te luisteren naar het lichaam, of signalen te negeren, is men ver over de grenzen heen gegaan. Ik werk met een checklist van klachten en persoonlijkheidskenmerken die ik heb ontwikkeld op basis van literatuuronderzoek die de cliënt inzicht verschaft in de ernst van de klachten en aangrijpingspunten voor verdere behandeling. Door zachte aanraking en energetische massages ervaart men meer lichaamsbewustzijn kan men stapje voor stapje angst loslaten, grenzen aangeven en vriendelijker en minder oordelend naar zichzelf kijken. 

5 mensen met psychische problemen. Mensen met psychische problemen ervaren vaak veel angst, hebben het vertrouwen in hun lichaam verloren of voelen zich gevangen in hun eigen lijf. Door een (heel) zachte aanraking creëer ik een veilige omgeving waarin de relatie met het lichaam stukje bij beetje weer ‘geheeld’ wordt en er een gevoel van geborgenheid en vertrouwen kan ontstaan. 

6 mensen die door een ernstige ziekte het vertrouwen in het lichaam zijn kwijtgeraakt. Een ziekte als kanker is heel heftig door de behandelingen die men soms jarenlang moet ondergaan. Niet alleen het lichaam wordt geweld aangedaan, ook de geest heeft het zwaar te verduren omdat zelfs bij goede prognoses het vanzelfsprekende vertrouwen in een gezond lichaam is aangetast. Zowel tijdens de ziekte als tijdens het herstel kan er daarom behoefte zijn aan een aangename, dus ‘positieve’ beleving van lichaam en geest door middel van een massage. 

Wat me in het algemeen opvalt is dat in deze prestatiemaatschappij mensen zoveel van zichzelf vragen, de lat zo hoog leggen. We vinden dat ons lijf maar alles moet doen wat ons hoofd bedenkt en wil. We zijn zo met van alles en iedereen bezig zijn dat we de basis vergeten: goed voor jezelf zorgen! Zoals de docente van de massageopleiding zo mooi zei: ‘Je hebt maar één lijf!’ Dus luister er naar en zorg ervoor! Een massage op zijn tijd is dan ook zeker geen overbodige luxe, maar ‘basisonderhoud’ voor je lijf en je geest.

C) Rianne Zandee, maart 2018