Massagetherapie kan ingezet worden bij een breed scala van klachten. Uiteraard ontwikkelt elke therapeut zijn eigen ‘specialisaties’. Op basis van een analyse van de cliënten die ik de afgelopen jaren behandeld heb, kom ik tot de onderstaande indeling van klachten waarbij mijn massage(therapie) heilzaam gebleken is. Kernwoord hierbij is bewustwording. Bewustwording van het eigen gedrag en houding die de klachten veroorzaken of in stand houden. Ik kan je niet ‘fixen’, dat moet je lichaam zelf doen. De massage dient hierbij slechts als middel om je je lichaam te laten ervaren en bewustwording te creëren.
1 Stress. Mensen die druk zijn om werk, gezin en zorg voor anderen te combineren, ervaren vroeg of laat stress. Door alle drukte komen ze er niet aan toe tijd voor zichzelf te nemen. De meest voorkomende fysieke klachten zijn dan ook vastzittende schouders en nek. Ook psychisch kan de stress zijn tol eisen, in de vorm van geprikkeldheid, het hebben van een ‘kort lontje’ of meer piekeren. Massage in dit geval is een vorm van noodzakelijke zelfzorg. Na een behandeling ervaart men meer ‘ruimte’, waardoor men het leven weer beter aankan.
2 Chronische (pijn)klachten. Chronische pijnklachten kunnen ontstaan door langdurige fysieke of mentale overbelasting, maar ook als gevolg van een chronische ziekte, zoals artrose, reuma, fibromyalgie e.d. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van stress en pijn, want pijn creëert net als stress spanning in spieren en bindweefsel. Dus ook al is de oorzaak van de pijn verdwenen: de hersenen geven nog steeds een pijnsignaal af. De behandeling van dit soort klachten is niet eenduidig. Soms helpt een stevige massage m.b.v. bindweefselmassage en triggerpoints. Soms is een zachte, energetische en liefdevolle aanraking juist effectief. In beide gevallen is het nodig om te kijken naar het gedrag of de overtuigingen die de spanning veroorzaken en in stand houden en wat je zelf kunt doen is om dit te doorbreken.
3 Fysieke en mentale klachten als gevolg van life-events, zoals overlijden, scheiding, pensioen, ontslag e.d. Fysieke aanraking en therapie helpt mensen door deze moeilijke periode heen te komen en stukje bij beetje weer bij zichzelf te komen. Cliënten ervaren de behandeling als ‘weldadig’, voelen zich steviger en minder labiel.
4 Overspannenheid en burn-out verschijnselen. ‘High-achievers’ en perfectionisten maken meer kans om vroeg of laat tegen een burn-out aan te lopen. Onder hen opvallend veel jonge mensen. Ook deze groep heeft baat bij massagetherapie om de basis te versterken, waarvan ze zo ver zijn afgedwaald. Door onvoldoende te luisteren naar het lichaam, of signalen te negeren, is men ver over de grenzen heen gegaan. Door zachte aanraking en energetische massages ervaart men meer lichaamsbewustzijn kan men stapje voor stapje angst loslaten, grenzen aangeven en vriendelijker en minder oordelend naar zichzelf kijken.
5 Psychische problemen. Mensen met psychische problemen ervaren vaak veel angst, hebben het vertrouwen in hun lichaam verloren of voelen zich gevangen in hun eigen lijf. Het ontbreekt ze aan veiligheid. Door een (heel) zachte aanraking wordt een veilige omgeving gecreëerd waarin de relatie met het lichaam stukje bij beetje weer ‘geheeld’ wordt en er een gevoel van geborgenheid en vertrouwen kan ontstaan.
6 Verlies van vertrouwen in het lichaam door een ernstige ziekte. Een ziekte als kanker is heel heftig door de behandelingen die men soms jarenlang moet ondergaan. Niet alleen het lichaam wordt geweld aangedaan, ook de geest heeft het zwaar te verduren. Want zelfs bij goede prognoses is het vanzelfsprekende vertrouwen in een gezond lichaam aangetast. Zowel tijdens de ziekte als tijdens het herstel kan er daarom behoefte zijn aan een aangename, dus ‘positieve’ beleving van lichaam en geest door middel van een massage.
Wat me in het algemeen opvalt is dat in deze prestatiemaatschappij mensen zoveel van zichzelf vragen, de lat zo hoog leggen. We vinden dat ons lijf maar alles moet doen wat ons hoofd bedenkt en wil. We zijn zo met van alles en iedereen bezig zijn dat we de basis vergeten: goed voor jezelf zorgen! Zoals de docente van de massageopleiding zo mooi zei: ‘Je hebt maar één lijf!’ Dus luister er naar en zorg ervoor! Een massage op zijn tijd is dan ook zeker geen overbodige luxe, maar ‘basisonderhoud’ voor je lijf en je geest.