Massagetherapie

Wat is massagetherapie?
Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie die je leert te luisteren naar wat je lichaam te vertellen heeft. Je zit zoveel in je hoofd, dat je vergeet hoeveel je lichaam je kan vertellen. Door aanraking kom je weer in contact met je lichaam. Je voelt waar fysieke, mentale of emotionele spanning zit. Door toepassing van diverse massagetechnieken wordt het zelfgenezend vermogen gestimuleerd en de balans hersteld. Deze manier van massage wordt ook wel holistische massage genoemd, omdat de mens als geheel centraal staat en niet alleen ‘de klacht’.

Wanneer is massage heilzaam?
Een overdosis aan prikkels, druk op je werk of in je privéleven, vormen een belasting voor je lichaam. Je spieren spannen zich, vaak onbewust, aan. Ook de geest kan hierdoor overbelast raken. Bij langdurige belasting ontwikkel je fysieke, mentale of emotionele klachten.

Hoe werkt massagetherapie?
Door aanraking verbetert de circulatie van bloed, lymfe en energie. Je spieren, bindweefsel, huid en organen herstellen hierdoor sneller en voelen soepeler aan. Je ademhaling wordt dieper en rustiger en dit kalmeert je zenuwen en leidt tot ontspanning. Aanraking helpt ook bij het vinden van emotioneel evenwicht: het geeft zelfvertrouwen en bestaansrecht.

Welke massagetechnieken gebruik ik?
Tijdens een behandeling kunnen diverse technieken worden toegepast, zoals:

  • Klassieke ontspanningsmassage. Een ontspanningsmassage is een zachte massage met muziek, voor een diepe ontspanning. Door de ontspanning wordt het parasympatische zenuwstelstel geactiveerd dat zorgt voor herstel van lichaam en geest. De ademhaling wordt rustig, de hartslag wordt langzamer, spieren en organen herstellen en energievoorraden worden aangevuld.
  • Klachtgerichte massage. Een klachtgerichte massage is een massage van klachten zoals spierpijn, hoofdpijn, nek-, schouder- en rugklachten, stress en RSI. Ik maak gebruik van verschillende technieken zoals bindweefselmassage, cupping, triggerpoints, de Vreeling Exposure en Vreeling Deep Tissue technieken. Deze massages zijn ‘stevig tot zeer stevig’.
  • Energetische massages. Alles in het universum bestaat uit energie, dus ook de mens. Een energetische massage is een bijzondere vorm van een klachtgerichte behandeling, gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde. Deze holistische behandeling bestaat uit meridaanmassages, drukpunten en gewrichtsrotaties. Doel van de massages is het herstellen van de energiebalans. Elke meridiaan staat voor een aantal lichaamsdelen, organen, fysiologische processen en emoties. Door behandeling van de meridianen worden stagnaties (tekort/teveel) in energie opgeheven waardoor de energie weer gaat stromen en lichaam en geest meer in balans komen. Ik pas deze massages veel toe bij uiteenlopende klachten van fysieke en emotionele aard. Een uitgebreide beschrijving vind je in mijn BLOG
  • Bindweefselmassage. Massage van het onderhuidse bindweefsel waardoor gerelateerde spier-, gewrichts- of orgaanklachten kunnen worden behandeld. Deze techniek is zeer effectief bij (langdurige) klachten van de nek, schouders en rug, maar kan ook bij benen en armen gebruikt worden. Lees meer over bindweefselmassage in de BLOG.
  • Cupping. Bij deze techniek gebruik ik siliconen cups om het bindweefsel en spierweefsel los te maken. Ik gebruik deze techniek altijd in combinatie met andere technieken zoals bindweefselmassage of klachtgerichte massage.
  • Holistic Pulsing. Holistic pulsing is ontwikkeld in Nieuw Zeeland, door natuurarts en osteopaat Tovi Browning. Bij Holistic pulsing wordt het lichaam in een ritmische, wiegende beweging gebracht. Deze beweging vloeit door het hele lichaam. De pulsbewegingen dringen door tot in spieren, gewrichten, organen en cellen en nodigen het lichaam uit verkramping en spanning los te laten. Deze techniek kan over kleding heen gedaan worden.
  • Cranio-sacraal therapie – ontspanningsmassage. Cranio-sacraal therapie is een aan de osteopathie verwante therapie, ontwikkeld door John Upledger. Fysieke en emotionele trauma’s zetten zich vast in het bindweefsel in ons lichaam, waardoor verstoringen kunnen optreden in het lichaam. Door het toepassen van zachte aanraking wordt het lichaam uitgenodigd de spanning los te laten.

Massagetherapie en reguliere zorg vullen elkaar goed aan. Massagetherapie ondersteunt het natuurlijke genezingsproces en is geen vervanging voor de reguliere zorg.